Sivut

25. tammikuuta 2011

Maalisävyn valinnassa koemaalauksella on olennainen tehtävä

Oikean maalisävyn valintaan ei valitettavasti ole oikotietä. Paras tapa selvittää oikea sävy kuhunkin tilaan, on tehdä riittävä määrä koemaalauksia paikan päällä. Koemaalaukset ovat tarpeellisia aidossa ympäristössään siksi, että maalinsävyn kokeminen muuttuu luonnonvalon määrän, valon värin, pinnan muodon ja maalin kiiltoasteen vaikutuksesta aina. Myös maalattavan pinnan lähellä olevat voimakkaat elementit tai muun väriset seinäpinnat vaikuttavat siihen, kuinka maalin sävy koetaan toisen sävyn vieressä.

Tekemäni kuuden kohdan ohjeen tarkoitus on auttaa maalinsävyn valinnassa ja ymmärtämään maalin värisävyn kokemiseen vaikuttavia seikkoja.

1. Väri: Päätä aivan ensin maalattavan pinnan väri. Voit käyttää inspiraation lähteenä esim. maalivärikarttoja tai vaikkapa sisustuslehtien kuvia (tässä kohdassa riittää silmääsi miellyttävä väri, et tarvitse vielä tietoosi mitään todellista värikoodia).

2. Tummuusaste: Mieti, haluatko maalattavalla seinällä korostaa vai häivyttää sen edessä olevia esineitä ja huonekaluja (kontrastiajattelu). Esim. vaaleat esineet ja huonekalut ikään kuin uppoavat vaaleaan seinään ja tekevät siitä yhtä isoa "näkymää", kun taas tummat esineet vaaleaa seinää vasten pomppaavat esiin ja tuovat siksi useimmiten esiin enemmän itse esineitä kuin seinää.

3. Maalin kiiltoaste: Maalin kiiltoaste muuttaa väriaistimusta ja siksi lopullinen kiiltoaste onkin helpoin päättää lopullisesti vasta koemaalauksen jälkeen. Yleisimmät kiiltoasteet ovat täyskiiltävä, kiiltävä, puolikiiltävä, puolihimmeä, himmeä ja täyshimmeä. Perussääntö on, että mitä kiiltävämpi maali, sitä värikylläisemmäksi se koetaan. Himmeäpintainen maali koetaan usein rauhoittavaksi ja siksi se onkin suosittu esim. olohuoneissa ja makuuhuoneissa.Kiiltoasteen valinnassa on pidettävä mielessä myös se, että mitä kiiltävämpi maali on, sitä paremmin sen yleensä kestää puhdistusta ja kulutusta.

4. Tilassa oleva valo: Tarkastele tilaa, jossa aiot maalata. Osuuko maalattavalle seinälle suurimman osan päivästä pohjois- vai eteläpuolen luonnonvalo. Jos tila on enemmän pohjoisen puolella, pyydä maalikaupassa testimaaliksi valitsemastasi väristä lämpimämpi ja asteen vaaleampi sävy. Jos maalattava pinta on taas etelänpuolella voit pyytää testiksi hieman kylmemmän sävyistä maalisävyä.

5. Koemaali: Kun olet löytänyt jonkin miellyttävän värin (joko kuva tai värilastu), pyydä maalikaupan myyjää sekoittamaan sinulle kyseisestä värisävystä lähelle osuva värisävy (kerro myyjälle tilassa olevasta luonnonvalosta). Maalikaupassa myyjät ovat alansa asiantuntijoita ja osaavat useimmiten ehdottaa sinulle lähelle osuvaa värisävyä. Yhdelle seinälle useimmiten riittää 3 koemaalaussävyä. Pyydä ne sävytettyinä 2 dl maalipurkeissa hieman eri tummuusasteella. Huom. joissakin erittäin vaaleissä sävyissä 1 litra on pienin määrä johon maali voidaan sävyttää.

6. Koemaalaus: Itse koemaalaus on hyvä tehdä (varsinkin uudisrakennuksessa jo pohjamaalattuun) seinään lyhytnukkaisella telalla tai kunnollisella pensselillä. Liian pienestä koemaalausalueesta ei ole välttämättä tarpeeksi hyötyä, joten tee riittävän kokoinen testialue.

Tulkitse koesävyä vasta kun se on kunnolla kuivunut ja sinulla mahdollisuus katsoa sitä päivänvalossa. Jos tilassa ei ole ikkunoita, tarkastele sitä sellaisen valonlähteen valossa, joka mahdollisimman hyvin matkii tilan lopullista valaistusta (loisteputki vs. halogeeni).


---
Joskus koemaalauksia voi joutua tekemään useita, ennen kuin oikea sävy löytyy ja se on ihan normaalia :) Pitkä pinna onkin hyvä kaveri oikean sävyn löytämisessä. Sisustussuunnittelijoilla, tai muuten vaan paljon remontoineilla, on usein omakohtaisia kokemuksia joistakin tietyistä maaleista ja hyväksi havaituista värisävyistä. Jos siis jollakulla on hyväksi havaittuja tiettyjä värisävyjä (koodeja), kommentoikaa ihmeessä.

2 kommenttia:

 1. Kyllä se näin näytti olevan, vaikken sitä uskonut, kun viime vuonna rakennettiin.

  Vaimo halusi tehdä muutamia koemaalauksia ja pian totesimme, että osa näytti aivan erilaisilta itseasiassa kauheilta oikeassa valossa...
  Ja vielä niin, että löytämämme hyvä valkoharmaan sävy sopi muutamaan huoneeseen, muttei kaikkiin

  Niin säästöähän siinä tuli, kun ei tarvinnut moneen kertaan maalata

  VastaaPoista
 2. so true! A few years back i made the mistake of buying the paint color, without testing it on the wall and turned out horrible. The hallway wall was too dark and the color turned out to look competely different that what i wanted. nice color, wrong wall. But i learned a valuable lesson for next time. thankyou!

  VastaaPoista

Hei, luen mielelläni kommetteja. Jätä ihmeessä omasi :)