Sivut

2. tammikuuta 2011

Tietoisku: Kauniin takan ei tarvitse olla kallis

Viime aikoina olen törmännyt useasti kysymykseen, miten suunnitella ja toteuttaa uuden kodin sisustukseen sopiva kaunis takka. Tässäpä siis tiedonjanoisille pieni annos käytännön kokemusta ja suunnittelijan näkemystä.

Takka (ts. takkauuni) on yleensä hyvin keskeisellä paikalla kodissa sen tuoman lämmitysarvon vuoksi ja varsinaisia takkahuoneita käytetään nykyisin vähän. Tämä taas on johtanut siihen, että takasta on tullut viime vuosina yhä tärkeämpi sisustuselementti. Takkakauppiaat ovat haistaneet sisustusbuumin jo kaukaa ja voidaankin todeta, että mitä kauniimpi takka sitä isompi hinta. Näin ei kuitenkaan tarvitse olla.

Kauniin takan voi toteuttaa myös edullisesti ja kustannustehokkaasti. Täytyy vain tietää oikeat kanavat ja työtavat, jolla kustannukset voidaan pitää kohtuullisina. Suurimmat kustannukset takkahankinnassa koostuvat paljolti ammattimiehen asennustyöstä ja takkafirman katteista. Ammattimiehen palkasta ja sitä kautta työnjäljestä on huomattavasti vaikeampi nipistää (paitsi jos on osaaja omasta takaa), mutta itse takkapaketin kilpailuttamisessa voi kustannussäästöä tulla useampi tonni – ellei enemmänkin. Suurimmasta säästöstä voidaan puhua silloin, kun takkapaketti hankitaan sellaiselta toimittajalta, jolta on mahdollisuus ostaa takkasydän- ja ns. kuoritarvikkeet erikseen. Kun tähän yhdistetään osaava muurari, saadaan takka pystyyn kohtuuhinnalla. Jos muurausosaamista on omasta takaa, voidaan puhua jo erittäin edullisesta takkauunista.

On toki helppoa mennä takkatoimittajien luo ja ostaa valmis paketti sieltä – hinta on kuitenkin useimmiten paljon korkeampi kuin “itse tekemällä”. Jos budjetti on tiukka ja halutaan visuaalisesti näyttävä takka – suosittelen tuota ns. pitkästä tekemistä ja takan ulkoasun suunnittelemista joko itse tai suunnittelijan avulla. Jos takan ilmeen ja kokoluokan hahmottaminen on vaikeaa, suosittelen kävelykierrosta alan liikkeissä. Kaikki takat on periaatteessa mahdollista toteuttaa pitkästä juuri sellaisiksi, kuin haluaa. Vain mielikuvitus on rajana.

Esimerkkinä haluan kertoa eräästä takkaprojektista, jossa toimin itse suunnittelijana: Takan suunnittelussa suurin haaste oli takan koon pitäminen kohtuullisena ja soveltuvana päältäliitossavuhormille. Takan haluttiin olevan osa olohuoneen sisustusta – kuin yksi huonekaluista – kuitenkin ilman suuria kustannuksia. Myös takan riittävän suuri lämmitysala oli tärkeä seikka. Ilman hormia (n. 1500 euroa) takan kokonaisbudjetiksi oli varattu 3500 euroa. Mainittakoon, että takkafirmat eivät kilpailutuksesta huolimatta kyenneet tarjoamaan asiakkaan tarvitsemaa takkaa alle 5000 euron.

Kuinka kaikki sitten tapahtui:

1. Takan suunnittelu aloitettiin asiakkaalle mieluisten takkamallien katsomisella. Kun lähelle sopiva malli löydettiin, tehtiin alustava luonnos millimetripaperille.

2. Luonnoksen pohjalta tein asiakkaalle 3D-mallin, josta oli helpompi hahmottaa takan kokoa ja sijoittelua sille varattuun tilaan.

3. Kun asiakas oli tyytyväinen ulkoasuun, tehtiin tarvittavat suunnitelmat, joilla voitiin tilata takkasydän- ja -kuoripaketti sekä ammattimuurari.

4. Ennen tilausta ammattimuurari katsoi vielä suunnitelman läpi ja antoi tarvittavat muutosehdotukset.

5. Takkaan suunnittellut isot erikoiskokoisetkaakelit tilattiin erikseen laattatoimittajan kautta (asennuksesta vastasi laatoittaja myöhemmin rakennusprojektin aikana).


Kustannukset tässä projetissa pysyivät annetussa budjetissa ja mikä parasta, perhe on tyytyväinen takkaansa, joka on nyt kaunis osa kodin sisustusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei, luen mielelläni kommetteja. Jätä ihmeessä omasi :)