Sivut

13. helmikuuta 2011

Kodinhoitohuone: tekniikka ovien taakse

Tässä kodinhoitohuoneessa kaikki huoneessa olevat tekniset laitteet, kuten pyykinpesukone ja poistoilmalämpöpumppu, haluttiin piilottaa liukuovien taakse. Liukuovellisen komeron suunnittelu alkoi jo pohjakuvien piirrustusvaiheessa sekä mittailutyöllä että LVI- ja sähkösuunnittelijan konsultoinnilla. 

Oikotietä onneen ei ole, nimittäin toimivaa katseilta piilottetavaa pyykinhoitojärjestelmää ja teknistä tilaa varten on otettava huomioon niin vesipisteiden sijoittelu, mahdolliset kaivot, kaadot, pistorasioiden paikat kuin ilmastointikoneen tulo- ja lähtöputkien ja äänenvaimentimien koko ja paikat. Tärkeitä seikkoja ovat myös koloon tulevien laitteiden tilantarve ja niiden sijoittelu sen mukaan. Laitteisiin on päästävä esteettömästi käsiksi.

Liukuovien koko määritellään kolossa olevien toimintojen ja laitteiden mukaan, esimerkiksi tässä kaapistossa keskimmäinen liukuovi on 90 cm leveä ja kaksi ulommaista ovea 70 cm leveitä. Tämä mahdollistaa esteettömän pääsyn oikeassa reunassa olevalle pesukoneelle, keskellä olevalle poistoilmalämpöpumpulle sekä vasemmassa laidassa oleville vaatesäilytyskoreille. Tilan riittävä syvyys on erittäin tärkeä seikka, ja siinä on otettava huomioon myös paloturvallisuus. Koneissa on oltava tarpeen mukainen tuuletusetäisyys seinästä. Kolon syvyyttä suunniteltaessa kannattaa laitteiden vaatimaan syvyyteen ainakin vähintään 20 cm. Syvyydessä tulisi huomioida myös ylä- ja alakiskojen leveys, jotta laitteet eivät tule kiskojen päälle.

Uudiskohteessa tällainen ratkaisu on suhteellisen edullinen verrattuna esimerkiksi erillisen teknisen tilan kustannuksiin, mutta tilana se vaatii paljon omaa (tai suunnittelijan) suunnittelutyötä ja aina eri ammattilaisten konsultointia.

Vinkki: Pitkän omaisessa tilassa voit "lyhentää" huonetta maalaamalla tai tapetoimalla päätyseinän tummemmalla sävyllä kuin muut seinät, tällöin seinä tuntuu olevan lähempänä katsojaa kuin se todellisuudessa onkaan. Yleisesti ottaen tummat lämpimät sävyt koetaan tulevan katsojaa lähemmäksi kuin tummat kylmät sävyt.

Kaunis valkoinen  liukuovi on Puustellin mallistoa (lumenvalkoinen lasi).

2 kommenttia:

  1. Todella hyvä ratkaisu tuo pyykikoneen yms. piilottaminen tuonne liukuovien taakse. Mulla hieman harmittaa kodissamme, että en isontanut kodari ja tehnyt sinne vaatesäilytystilaa. No ehkä seuraavassa taloss.a

    VastaaPoista
  2. Kiitos. Yllättävän työlästä se oli tosin suunnitella, kun mittojen täytyy olla oikein, ettei käy huonosti, heh.

    VastaaPoista

Hei, luen mielelläni kommetteja. Jätä ihmeessä omasi :)