Sivut

5. helmikuuta 2011

Uudiskohteen pesuhuoneen suunnittelu: miten se tapahtuu?

Pesuhuoneen suunnittelu uudiskohteessa lähtee liikkeelle jo ennen varsinaista talonrakennusta. Kaivojen paikat, mahdollinen wc-istuimen paikka, suihkujen määrä ja muut huomioon otettavat erityisseikat täytyvät olla selvillä ennen rakennusluvan hakemista ja viimeistään silloin kun tontilla alkaa tapahtua. Tämä saattaakin olla yllättävää sellaiselle, joka on asialla ensimmäistä kertaa. Herää useita vaikeita kysymyksiä: Miten hahmottaa vesikalusteiden paikat, kun ei ole mitään konkreettista minkä avulla hahmottaa? Miten hahmottaa tilan kokoa, jos käsillä ei ole mitään, mihin verrata?

3D-mallinnos pesuhuoneesta
Kuva lopputuloksesta
Suunnittelijan ja suunnitteluohjelmien apu onkin mitä verrattomin tapa ratkaista asia. Kun tila mallinnetaan (3D) tai piirretään/tulostetaan (2D), saat nähdä sen lähes oikeanlaisena. Visuaalisuus helpottaa sinua sekä tilan kokokysymyksissä että vesikalusteiden sijoittelussa ja tietenkin myös pintamateriaalien valinnassa. 3D-ohjelman avulla suunnittelija voi ehdottaa asiakkaalle eri materiaalivärejä tai ladontatyylejä ennen varsinaisten materiaalimallien hankkimista.

Oheisessa suunnittelukohteessani (uudiskohde) haasteeksi muodostui normaalia alemmaksi laskettava katto. Kattoa jouduttiin laskemaan ilmastoinnin äänenvaimentimien koon vuoksi normaalia alaslaskua alemmas, minkä johdosta tilaan täytyi tuoda pystylinjoja luomaan ikään kuin optista harhaa siitä, että katto on korkeammalla kuin se todellisuudessa onkaan.

Tämä toteutettiin suihkuseinän tehosteseinän avulla: RTV:n isolla Metallic Iron 30x60 cm keraamisella laatalla tiililadonnalla pystyyn, mustalla saumalla. Muihin seiniin valittiin valkoinen 20x40 Pukkilan valkoinen mattapintainen kaakeli normaaliladonnalla ja marmorinvalkoisella saumalla. Lattiaan valittiin musta Pukkilan Metro-laatta (10x10 cm), mustalla saumalla. Kattomateriaaliassa päädyttiin valkovahattuun kuuseen, mikä vaaleudellaan myös omalta osaltaan nostaa tilaa. Pienessä tai kapessa pesuhuoneessa en suosittele runsasta pystylinjojen käyttöä, sillä varsinkin voimakaskontrastiset pystylinjat saavat tilan tuntumaan kapeammalta kuin mitä se todellisuudessa onkaan.

Tärkeää muistaa!
Kaikki materiaalimallit täytyy katsoa paikan päällä siinä valossa, joka matkii parhaiten tilan valonlähdettä. Ero materiaalien kiillossa ja värissä on huomattava eri valonlähteiden kanssa.

Vinkki!
Konkreettinen neuvo sinulle joka pähkäilet ensinnäkin jonkin tilan koon kanssa: piirrä lumeen tai kesällä hiekkakentälle 1:1 koossa talosi (tai kyseessä olevan tilan pohjapiirros) ja kuvittele toimivasi siellä niin kuin tilassa yleensä toimitaan. Tämä auttaa hahmottamaan tilan kokoa.

Kirjoituksen kuvat © Sisustusassari

3 kommenttia:

  1. Niinpä, rakentamisen haasteita on juuri se niiden tilojen hahmottaminen, kaikilla ei sitä "silmää" ole, jotta hahmottaminen olisi helpompaa. Ja ainakin minun mielestä kaikki on aluksi jotenkin niin pientä. Kun huoneet on esim. vasta levytettynä niin ne näyttävät todella pieniltä verrattuna siihen mitä se sitten oikeasti on. Ihmismielen silmää hämää keskenräisyys :) Kiva postaus.

    VastaaPoista
  2. Suosittelen lämpimästi tilasuunnittelun tueksi (jos ehdottomasti haluaa suunnitella kaiken itse) Rakennustiedon kustantamaa Asuintilojen suunnittelu -kirjaa. Se sisältää kaikki asuntosuunnittelua sisältävät RT-kortit, joista löytää arvokasta tietoa esim. tilavarausten suuruuksista (tyyliin: paljonko tulee varata tilaa ruuanvalmistukseen, peseytymiseen ja vaatehuoltoon tms.).

    VastaaPoista
  3. Kiitos vinkistä! Rakentaminen polttelee yhä, mutta minne, milloin ja miten...? Suunnitelmat ovat yhä ihan auki. :)

    VastaaPoista

Hei, luen mielelläni kommetteja. Jätä ihmeessä omasi :)