Sivut

31. heinäkuuta 2012

Yksilöllisen keittiön suunnittelu, osa 1

Hiphei, pitkästä aikaa ja pahoittelut, että postauksissa on ollut taukoa. Nyt kuitenkin olen palaillut taas koneen ääreen kesälaitumilta ja jotain ajatuksia tekee mieleni jakaa. Asuntomessuilla tuli käytyä viime viikolla ja niistä teen erillisen postauksen, jahka ehdin käymään ottamiani kuvia läpi hieman.

Lupailin keväällä, että keittiön suunnittelusta laitan postauksen ja sitä pohdinkin, että se täytynee jakaa useampaan osaan, koska siinä riittää niin paljon pohdittavaa.


Tässä kuitenkin jotain ajatuksia yksilöllisen keittiön suunnittelusta, osa 1.

Kuva: Clipart gallery
1. Mikä määrää kaapin paikan oikeasti? Yleensä raha.

Olipa kyseessä sitten uudis- tai remonttikohde, suunnittelua ja toteutusta rajaavat käytettävissä oleva budjetti sekä olemassa olevat vesijohtojen, ilmastointikanavien, viemäreiden ja sähkökaapeleiden paikat. Toki näiden paikkoja on mahdollisuus muuttaa, mutta muutostöiden suunnitteluun ja toteutukseen tarvitaan aina ammattilainen, jolla on asianmukaiset luvat. Vesijohtojen ja viemäreiden siirto on usein hyvin kallista. Uusien sähkökaapeileiden ja ilmastointiputkien vetäminen maksaa toki sekin. Keittiön suunnittelu uudiskohteessa alkaa jo ennen rakennustöitä ja ennen rakennusluvan hakemista - jo siinä vaiheessa, kun taloa vasta hahmotellaan paperille.

Kuva: Clipart gallery
2. Minkälainen keittiö on toimiva? Se riippuu käyttäjästä.


Se mikä toimiin toisilla, ei välttämättä toimi itsellä. Keittiö on aina jossain määrin yksilöllinen, kuten  käyttäjänsäkin. Toki joitakin yleisperiaatteita on, mikä toimii ja mikä ei, mutta kaikkea ei voi yleistää.

Kun budjetti on selvillä, istutaan alas miettimään sitä, millaista työskentelyä keittiössä tehdään ja kuka tai ketkä siellä touhuvat. Tämä kaikki nimittäin vaikuttaa siihen, miten tilaa on hyvä lähteä jäsentämään ja suunnittelemaan. Jos keittiössä häärää tavallisesti koko perhe ruuanlaitossa yhtä aikaa, ei ole kovin kauaskantoista tehdä kapeaa putkimallista keittiötä. Keittiön mallilla, mitoituksella ja aputasojen määrällä keittiö voidaan tehdä toimivaksi, niin ettei turhaa törmäilyä tai ahtautta synny ruuanlaiton tohinassa. Myös ruokapöydän sijoitus on ratkaisevaa, tuleeko se kenties keittiöön vai onko sillä sijoituspaikka muualla.

Tässä vaiheessa kannattaa miettiä myös, paljonko sinulla on keittiössä säilytettävää tavaraa ja millä korkeudella tai missä haluaisit ne säilyttää. Tämä auttaa sinua myöhemmin kaappien ja laatikoiden valinnassa. Huomio, että keittiön sähkölaitteiden, myös pistorasioiden ja valaisimien, paikat mietitään jo sähkösuunnitteluvaiheessa.

3. Miten hahmotan keittiön oikeasti? Piirrä paperille, hiekkakentälle ja käytä mielikuvitusta.

Ennen keittiösuunnittelijalle menoa suosittelen, että piirrät hahmotelman keittiöstäsi paperille, merkitse paperille lieden/uunin, jääkaapin/pakastimen ja työskentelytasojen paikat. Jos edelleen kaipaat konkreettisempaa tietoa koon hahmottamiseksi, etsi hiekkakenttä (talvella käy lumi) ja piirrä keittiösi hahmotelma oikeassa koossa maahan. Tämä saattaa yllättää sinua. Näin hahmotat ainakin sen, että ovatko mitoituksesi hyvät vai aivan pielessä. Esimerkiksi jos hiekkaan piirretyn saarekkeen ja muun keittiön välissä ei mahdu ohittamaan toista, voit olla  varma, että se tuo ongelmia myös oikeassa keittiössä, jos on kulmauksia, pystypintoja, laatikoita jne.


Asiakkaan toiveiden mukaan tekemäni havainnekuva
remonttikohteen keittiötarjousten pyytämistä varten.
4. Koska keittiöammattilaisen luo? Kun tiedät edes hitusen, mitä tarvitset?

Kun olet hahmotellut keittiötä paperille tai edes päässyt jyvälle siitä, mitä tarvitsette, on aika siirtyä  keittiösuunnittelijan pakeille. Voit teettää keittiön havainnekuvan myös sisustussuunnittelijalla, ja ottaa sen mukaasi keittiösuunnittelijalle, mutta lopullinen mitoituskuva tulee yleensä keittiösuunnittelijalta ellei kyseessä ole puusepällä teetettävä keittiö. Sisustussuunnittelija auttaa sinua tarvittaessa myös, jos et tiedä, millaisen keittiön tarvitsette ja on oiva apu suunnittelemaan kanssasi keittiön toimintojen paikalleen sijoittelua.

Keittiösuunnittelija suunnittelee keittiön asiakkaan antaman budjetin rajoissa ja tarpeisiin tai vastaavasti oman näkemyksensä mukaan, jos asiakas ei osaa kertoa suunnittelijalle keittiöön liittyviä tarpeitaan tai budjettia. Keittiösuunnittelijat tuntevat parhaiten edustamansa keittiömerkin mitoitukset ja laativat usein mitoitus- ja havainnekuvia tarjouksen ja asiakkaan päätöksen teon tueksi. Huom. Kuvia ei välttämättä saa mukaansa ja se saattaa hämmentää, mutta tämä on varsin normaali käytäntö keittiötoimittajilla, koska ala on voimakkaasti kilpailtu ala.

--

Seuraavassa postauksessa lisää keittiön suunnittelusta... :)
Mukavaa viikkoa kaikille!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei, luen mielelläni kommetteja. Jätä ihmeessä omasi :)