Sivut

8. elokuuta 2014

Vinkkejä pikkukoululaisen huoneen sisustukseen

Uudet pienet koululaiset aloittavat tänä syksynä koulutaipaleensa ja sitä myötä uuden jännittävän elämänvaiheen. Minulta tuossa jokin aika sitten toivottiinkin postausta koululaisen huoneen sisustuksesta, joten tässä nyt jotain pientä vinkkiä pikkukoululaisen huoneen sisustamiseen.

Ota lapsi mukaan sisustamiseen

Uuden elämänvaiheen myötä se napanuora venyy lisää, ja viimeistään tässä vaiheessa huoneen pitäisi näyttää enemmän lapsen itsensä näköiseltä kuin äidin sisustusmaun mukaiselta :) Ota koululainen mukaan huoneensa sisustamiseen. Miettikää yhdessä, mitkä ovat lapsen lempivärit ja päättäkää esimerkiksi 1-3 tehosteväriä, joita käytätte huoneen sisustuksessa.

Pohjavärit kannattaa koululaisen huoneessa pitää suhteellisen neutraaleina, sillä mielipiteet sisustuksen suhteen saattavat muuttua ala-asteikäisellä nopeasti, etenkin tytöillä kaveripiiri määrittelee paljon, mistä väreistä tykätään ja mitkä jutut tai idolit ovat "in".

Tehosteseinien kanssa kannattaa pitää maltti, sillä kirkkaat värit saattavat aiheuttaa levottomuutta tilassa, jossa pitäisi rauhoittua läksyjen tekoon. Lapset myös kyllästyvät aikuisia nopeammin sisustukseensa. Värikästä tehosteseinää en siis laittaisi ainakaan koulupöydän taakse ellei se nimenomaan ole pikkukoululaisen suurin toive ja ehdoton must :)

Erilaiset magneetti- ja liitataulumaalit ovat kiva lisä huoneen sisustukseen. Magneetti- ja liitutaulumaaleilla voi tehdä erilaisia kuvioita seinäpintaan, vaikkapa lapsen lempifiguurin muotoisen hahmon tai pysty- tai poikkiraitaa. Liitutauluseinän alaosaan voi asentaa saman mittaisen tauluhyllyn, jolloin liitupöly ei varise lattialle. Liituja saa myös liitutaulutusseina, jotka eivät pölyä. Myös erilaiset sisustustarrat ovat käteviä koululaisen huoneeseen. Niiden avulla on helppo muuttaa ilmettä nopeastikin.

Lautaseinää muistuttava tapetti sopii niin oleskelutilaan
kuin koululaisen huoneeseen, jos vain maku osuu yksiin.

Ikean tyyliä. Kuva: Ikea
Järjestä rauhallinen soppi läksyjen tekoon

Jos mahdollista, järjestä koululaisen huone tai läksyjen tekopaikka niin, että se ei ole samassa huoneessa pikkusisarusten leikkien kanssa. Koululainen tarvisee omaa rauhaa läksyjen tekemiseen. Jos kodin tilat ei anna myöden, käytä mahdollisuuksien mukaan esimerkiksi tilajakajaa koulupöydän ja muun huoneen välillä.

Myös kattoon kiinnitettävillä verhokiskoilla ja verhoilla voi erottaa huoneen osia toisistaan, jos huonekaluilla ei pystytä tilaa jakamaan. Läksyjen tekopaikan voi tarvittaessa tehdä tilanjakalla myös muualle taloon, jos tilaa löytyy muualta paremmin kuin lastenhuoneesta. Tärkeintä kuitenkin on, että koululainen itse hyväksyy paikan ja kokee sen mielekkääksi läksyjen tekoa varten.

Askon Nova soveltuu tilanjakajaksi, sillä se on
reunanauhoitettu molemmin puolin. Kuva: AskoSäilytystilaa ja huonekaluja

Koululainen tarvitsee säilytystilaa siinä missä leikki-ikäinenkin. Etenkin kirjojen määrä lisääntyy ja niille on syytä kehitellä hyvä ratkaisu. Säilytystilaa tarvitaan myös kynille ja muille koululaisen tarvikkeille, joita usein tarvitaan koulupöydän ääressä. Koululaisen huonekaluista tärkeimmät ovat koulupöytä, sänky, tuoli ja jokin säilytysratkaisu (hylly tai kaappi).

Tuolin kannattaa olla korkeussuunnassa säädettävä, jotta sillä pääsee riittävän lähelle pöytäpintaa. Tilan koon mukaan hyllyratkaisut vaihtelevat. Kaunis ja ajaton, koululaisen mukana kasvava ratkaisu, on esimerkiksi Lundia, johon voidaan hankkia runsaasti erilaisia osia ja säilytysratkaisuja.

Säilytysratkaisuissa kannattaa käyttää mielikuvitusta ja kysyä pikkukoululaisen mielipidettä. Lapsilla luovuus vielä kukoistaa :) Kirjahyllyn voi naputella yhdessä vaikka vanhoista laudoista ja kynätelineen väsätä vanhoista peltipurkeista tai lasipurkeista. Kaiken ei tarvitse olla kaupasta ostettua, jos itse tehty on koululaisen mieleen.

Vaalea Lundian avohylly, Kuva Finnish Design Shop
Lundiaa saa myös mustana. Kuva: Finnish Design Shop


Valaistus

Valaistuksessa kiinnittäisin huomiota hyvää yleisvalaistukseen ja työskentelyvaloon koulupöydälle. Näillä pärjää jo pitkälle. Valaisimissa pitää kiinnittää huomiota myös paloturvallisuuteen.

Ikean Hårte -valaisin ois kähee. Kuva: Ikea


Taulut ja julisteet

Koululaisten eläin- ja idolijulisteet yms. ovat usein ainakin sisustavan äidin kauhistus. Niiden kiinnittämisestä seiniin kannattaakin yhteistuumin sopia. Jos julisteiden halutaan sointuvan muuhun sisustukseen ja ne aiheuttavat harmaita hiuksia, suosittelen, että huoneeseen tehdään yksi erillinen julisteseinä, johon on lupa kiinnittää halutut julisteet :) Myös taulukehyksiä kannattaa hyödyntää, jolloin julisteista saadaan näyttävämpiä kokonaisuuksia niin yhdessä kuin erikseen. Ikeasta ainakin saa halvalla kehyksiä.

Paikka repulle

Repulle on hyvä keksiä säilytyspaikka. Koukku seinään tai vaikkapa erillinen naulakko.

Ikea PS 2014 yhdistää hyllyn ja naulakon. Kätevää. Kuva: Ikea


Tuleeko teillä mieleen sisustusideoita pikkukoululaisen huoneeseen?

6 kommenttia:

 1. Hyviä vinkkejä oot kerännyt. Osaatko sanoa, mikä tuo tapetti (lautaseinä) on? Ja mistä sitä vois mahollisesti saada?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että tykkäsit :) Tapetti on Collection for Walls Modern: Apetti CFW Modern 201401 (kuitutapetti). Löytyy mm. K-Raudasta.

   Poista
 2. Sain tästä postauksesta pari hyvää vinkkiä, kiitos niistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) kiva kuulla, että postauksesta oli konkreettista hyötyä :)

   Poista
 3. Kirjojen määrä saattaa tulevaisuudessa vähentyä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta, toivottavasti eivät kuitenkaan kokonaan häviä :) Jo nyt tosin pienetkin koululaiset käyttävät sujuvasti tablettia jne.

   Poista

Hei, luen mielelläni kommetteja. Jätä ihmeessä omasi :)